Naučte se hospodařit s tím co máte

Současná situace způsobuje finanční obtíže nejedné rodině. Vysoké ceny energií, paliva, navýšené úroky, zkrátka vše je najednou dražší, ale platy se zase o tolik nezvedly. Spousta rodin proto naříká, stresuje se, a často musí sklouznout až k tomu, že si přibírají další, zbytečně drahé půjčky. Jak tedy hospodařit s penězi, které máte? A jak si přilepšit?

prázdná peněženka

Sepište si účetnictví

Vezměte si papír, tužku, otevřete internetové bankovnictví, a začněte psát. Vypište si příjmy, a výdaje. Je to první krok, jak začít řešit nelehkou situaci, a tedy orientovat se v tom, co máte, a za co utrácíte největší obnos.

Možná máte nárok na nějaký příspěvek

Zkuste se informovat, zda nemáte nárok na nějaký příspěvek, a ten si posléze zkuste vyběhat. Ačkoliv se vám může zdát otravné trávit hodiny obíháním úřadů kvůli pár stokorunám, stojí to za to. Uvědomte si, že každá koruna se počítá. 

Zkrouhněte výdaje

Jsou věci, na kterých prostě neušetříte, ale pak jsou i ty, kde se ušetřit dá. Můžete ušetřit na pohonných hmotách, pokud budete jezdit do práce na kole, využijete spolujízdu, v případě větších měst pak výhodnou mhd. Oblečení můžete nakupovat v akcích, nebo z druhé ruky, kdy se vám kolikrát podaří ulovit stylové, téměř nenošené kousky za pár korun. U jídla si porovnejte ceny a kvalitu, kupujte jen tolik, kolik skutečně zvládnete spořádat, ať se nic zbytečně nevyhazuje. Uvědomte si, kolik z těch věcí, které měsíčně kupuje, skutečně potřebujete, a kolik z nich se dá pořídit mnohem levněji.

počítání drobných

Vytěžte na tom, co nepotřebujete

Udělejte velký úklid, a vyřaďte vše, co skutečně nepoužíváte, a pouze to zabírá místo. Tyto věci můžete po sléze prodat, a utržit tak nějaké peníze navíc. 

Příjem navíc

Samozřejmě můžete zkusit požádat o zvýšení platu ve vaší práci, což je první a nejlepší možnost. Dále pak můžete využít možnost brigády, která by vám vyhovovala, a získat tak nějaké peníze navíc. Roznosem letáků si můžete přivydělat pár set korun navíc, a spojit to s příjemnou procházkou na čerstvém vzduchu.