Stárnout, neznamená hloupnout

Doby, kdy byla cesta ke studiu otevřena jen těm mladším, už jsou naštěstí dávno pryč. Dnes je možné studium v jakémkoliv věku Vašeho života. I když, v případě univerzity třetího věku, nejde asi už o přípravu na budoucí povolání.
přednáškový sál
Motivace je zde různá.
– Někdo cítí, že mu, vinou okolností, něco v životě uniklo a protože ví, že čas se vrátit nedá, tak jde dostudovat teď. Nikdy není pozdě.
– Dalším možným důvodem může být i to, že senior zůstal sám a rozhodne se ještě, na život, nerezignovat.
– A i kdyby vedla důchodce do posluchačského sálu nuda, myslím, že u dobrých projektů je každý důvod, k účasti, dobrý.

Pokud si však někdo představuje, že takový sedmdesátník, osmdesátník, si to tam přijde jen odsedět, tak je na omylu. Nejprve musí projít přijímacím řízením a poté se skutečně vzdělávat. Na konci dostane řádný diplom. Nedávno jsem viděla devadesátiletou dámu, která takto zvládla už čtvrtou školu. Rodina je na ní právem hrdá.
seniorka si čte

Jaký obor vybrat?

Otevřeny jsou, pro starší studující, fakulty
· filozofická
· přírodovědecká
· fyzikální
· matematická
· fakulta sociálních věd
· lékařská
· právnická a další a další

Na tento super nápad přišli před několika desetiletími ve Francii a Česká republika ho okoukala roku 1986, kdy vznikla první U3V v Olomouci. Dnes je téměř v každé větší, veřejné, škole.

Takže, jestli máte
· důchodový věk
· chuť se učit nové věci
· pozitivní přístup k životu
· rádi podobně naladěné lidi ve svém okolí

Tak neváhejte!
Pokud Vám ale, stále nějaký ten rok schází, také si nemusíte zoufat. Jestli už Vám bylo alespoň osmnáct, můžete se přihlásit na Univerzitu volného času. Sice nedostanete na konci žádný certifikát, ale určitě se dozvíte mnoho zajímavého z oborů, které Vás baví. Většinou se jedná o přednášky na téma náboženství anebo historie.