Zdravý životní styl vás může zachránit!

Zdravý životní styl je v dnešní době velkým a důležitým tématem. Je to naprosto logické, protože žijeme v době plné stresu, nezdravých jídel a spánkového deficitu. Životní styl naprosté většiny lidí je nezdravý až krajně nebezpečný. Proč?

Protože většina lidí velmi málo spí. Spánek je ale nesmírně důležitý a ovlivňuje veškeré procesy našeho těla. Náš organismus si totiž přes noc potřebuje odpočinout, svaly se musí zregenerovat, a i náš mozek si přes noc potřebuje odpočinout od stresu a starostí. Dospělý člověk by měl spát alespoň nějakých sedm až devět hodin denně. A ideálně bychom měli chodit spát a vstávat ve stejný čas. Životní styl většiny z nás k tomuhle ale není uzpůsobený. Chodíme spát pozdě, pracujeme na nepravidelné směny nebo dokonce některé noci strávíme v klubu a nespíme skoro vůbec.

ovoce

Dalším velkým problémem je jídelníček většiny lidí. Je totiž čím dál tím častější, že lidé si doma nevaří z lokálních surovin a nejí čerstvá jídla. Fastfoody a různá instantní jídla z pytlíku jsou čím dál tím běžnější. To ale rozhodně není dobře, protože tato „jídla“ obsahují jen naprosté minimum vitamínů a minerálů, které lidské tělo nezbytně nutně potřebuje ke správnému fungovaní. Je to, jako byste chtěli po vašem autě, aby jezdilo bez benzínu a bez oleje. To zkrátka nejde a pokud do auta nebudete tankovat, tak mu palivo brzy dojte a přestane jezdit. Stejně tak lidské tělo bez dostatku potřebných živin po určité době přestane správně fungovat. Dojte k tomu, že budete neustále unavení, budou vás často trápit různé nemoci a budete mít málo energie.

těstovinový salát

Zkuste se tedy na chvíli zastavit a zamyslet se nad tím, co vlastně jíte, jak spíte a jak je na tom váš pitný režim. Nejspíš zjistíte, že na tom nejste úplně dobře. Právě proto se ani moc dobře možná necítíte. Zkuste to změnit!  Jezte více čerstvých potravin, ovoce a zeleniny. Zkuste si udělat více času na spánek a hlídejte si, kolik vody denně vypijete.