Touží vaše dítě po svém prvním mazlíčkovi? Poznejte, zda je připravené.

Vaše dítě možná již delší dobu sní o vlastním zvířecím kamarádovi, a bez přestání vás prosí, abyste mu jej pořídili. Jedná se však o velký krok, a pokud jej podstoupíte příliš brzy, nakonec zůstane zvířátko na starost vám. Jak tedy poznat, že je vaše dítě připravené postarat se o mazlíčka?

holčička s králíčkem

Věk

Myslíte, že je věk vašeho dítěte v tomto ohledu rozhodující? Nikoliv. Existují pětileté děti, které se tohoto úkolu zhostí se vší parádou, a poté teenageři, kteří na to prostě nemají. Nezáleží ani tak na věku, jako spíš na jiných faktorech, který ovlivňují schopnost vašeho dítěte, starat se o jinou živou bytost.

Ohleduplnost

Jedním z nejpodstatnějších faktorů je rozhodně to, jak se vaše dítě chová ke svému okolí. Kamarádi, rodina, či cizí zvířata. Pokud není ještě natolik zralé, aby bralo ohledy na pocity druhých, téměř jistě se nezvládne postarat ani o zvíře.

Betta bojovnice

Zodpovědnost

Dalším bodem je to, jak se zhostí každého úkolu. Uklízí si samo svůj pokoj? Chová se hezky k věcem, které mu patří, ale i k věcem jiných lidí? Pokud má v pokoji neustále nepořádek, svého oblíbeného plyšáčka v jednom kuse někde zapomíná, a co chvíli něco rozbije, nejspíš ještě není připraveno na takovou zodpovědnost, jako je péče o jiného živého tvora.

Vytrvalost

Pokud touží po mazlíčkovi delší dobu, možná máte problém odolat. V takovém případě mu však pořiďte nenáročné zvířátko, alespoň na zkoušku. Ideální volbou je rybička zvaná Betta bojovnice. Jedná se o rybku, které stačí docela malé akvárium, a nepotřebuje ani filtraci, nebo společnost jiných ryb. Pokyny k péči o tuto rybu jsou docela jasné. Jednou za pět dní vyčistit akvárium, a jednou za dva dny nakrmit přesnou dávkou speciální výživy. Pokud tento úkol bez potíží zvládne, a bude jej vykonávat v řádu alespoň šesti měsíců, můžete uvažovat o náročnějším mazlíčkovi. A když bude na péči o rybku neustále zapomínat, a práce zbude na vás, alespoň to nebude tak náročné.