Vlastní zdroj vody

Bez vody se neobešli naši předkové a neobejdeme se bez ní ani my, sice by nám mohli závidět komfort v podobě koupelen, toalet, myček na nádobí apod., ale pro všechen tento již samozřejmý luxus, potřebujeme vodu stejně jako oni před sto nebo tisíci lety.
V posledních letech byly letní měsíce hodně suché a horké. Možná to je právě důvod k tomu, že stále více majitelů nemovitostí a zahrad uvažuje o pořízení své studny a tedy i svého vlastního zdroje vody. Na samém začátku vás čeká spousta a spousta papírování.
venkovní kohoutek
Čemu se nevyhnete
Za prvé se obrňte trpělivostí, všechno má svůj čas. Ze dvou variant si můžete zvolit tu, která vám bude vyhovovat více, buď začít s hloubením studny a pak teprve obíhávat úřady nebo naopak. Napřed ovšem musíte zjistit, zda je vůbec vybudování studny reálné, proto si nechte udělat vrt od odborníka, podle délky vrtu pak tento úkon odsouhlasí obecní, městský, příp. krajský úřad. Otestovat také musíte kvalitu samotné vody. Nechat si musíte připravit i projektovou dokumentaci a bez řádného povolení to také nepůjde. Tohle všechno byste měli mít vyřízení během osmi týdnů. Dokud neproběhne příslušná kolaudace, jedná se stále o vrt, až po ní je to oficiálně studna.
sklenice pod kohoutkem
Na co si dát pozor
Pokud se ve vašem sousedství nachází další studny, pak nesmí nikdy dojít k tomu, aby ta vaše čerpala z jejich zásob. Některá místa nemusí být pro více studní vhodná, může za to nedostatek spodní vody. Z toho důvodu je na takové situace myšleno v zákoně. Ruku na srdce, také byste nechtěli, aby vás nový přistěhovalec, tedy soused, připravil o vaši vodu.
Jestli vás napadá myšlenka, že byste se všemu uvedenému chtěli vyhnout, pak věřte, že to dobrý nápad není. Úřad věnující se této problematice má právo na provádění namátkových kontrol a může požadovat potřebnou dokumentaci vč. povolení.